Utrifun

Utrifun

Soiul de triticale de toamna Utrifun a fost creat prin hibridare sexuata, urmata de selectie individuala repetata anual din combinatia hibrida 06184T/99114T1-101.

Descriere

Caracteristici morfologice

  • Soiul Utrifun are tufa plantei in faza de infratire semierecta, frunza steag are portul erect dupa faza de inflorit. Limbul frunzei steag are lungimea si latimea de dimensiuni medii spre mari si prezinta o cerozitate destul de puternica in a doua parte a perioadei de umplere a boabelor.
  • Paiul este gros, cu noduri proeminente si cu gatul spicului prezentand o perozitate destul de puternica pe o portiune de cca. 3-4 cm. Talia medie a plantei este cuprinsa intre 85 si 95 cm, fiind mai scunda cu 15-20 cm fata de talia soiului Stil.
  • Spicul este mare, alb, aristat, de forma piramidala si cu pozitia seminutanta la maturitate. Rahisul spicului are o perozitate pronuntata pe partile laterale, aristele sunt lungi si distribuite uniform pe toata lungimea spicului. Unghiul de insertie al spiculetelor este mediu.
  • Boabele sunt mari, de forma alungita, culoare rosie deschisa si au, in conditii normale de cultura, o masa a 1000 de boabe de 43-50 g si o masa hectolitrica de 71-75 kg/hl.

Caracteristici fiziologice

  • Soiul Utrifun este, in medie, cu cca 2-3 zile mai tardiv la inspicat fata de soiul martor Stil. Are o capacitate buna de infratire, iar fratii sunt egali ca talie si dezvoltare. Acest soi reprezinta un progres fata de soiul martor Stil in privinta rezistentei la cadere (datorita paiului foarte scurt determinat de gena dominanta de reducere a taliei Hl, transferata de la secara) si are rezistenta buna la iernare. Este mai rezistent la incoltirea in spic decat soiul Stil, are rezistenta la rugina galbena. De asemenea, are nivel bun de rezistenta la septorioza si rezistenta mijlocie la fuzarioza spicului si, totodata, are o toleranta buna la toxicitatea ionilor de aluminiu.

Capacitatea de productie

Experimentarea ecologica a scos in evidenta faptul ca soiul Utrifun se caracterizeaza printr-un potential si o stabilitate ridicata a productiei. Acest soi a realizat, in medie pe 3 ani experimentali, in 31 de experiente, o productie medie de 6800 kg/ha. depasind cu un spor de 108% media productiei soiului Stil. Este de remarcat ca soiul Utrifun, fiind un soi intensiv, inregistreaza cele mai mari productii in statiunile din sudul tarii si Transilvania. Pe soluri cu fertilitate ridicata a realizat, in unele experiente, productii foarte ridicate, de 10,6 t/ha in 2014 la statiunea Turda, 10,1 t/ha in 2015 la Fundulea si 9,5 t/ha in 2017 la Tg. Mures.

Utilizarea productiei

Soiul Utrifun are caracteristici bune de calitate pentru a fi folosit in nutritia animaleloor ca furaj concentrat, siloz sau masa verde. Din determinarile multianuale, s-a dovedet a avea un continut mediu in proteina al boabelor de 12,4%. Desi, principala utilizare a productiei de boabe este cea furajera, acest soi poate fi utilizat si in nutritia umana, sub forma de paine (dar numai in amestec de 1:1 cu faina de grau), fulgi, diferite produse de patiserie, dar mai ales in extragerea alcoolului de calitate utilizat pentru prepararea bauturilor spirtoase sau a bioetanolului.

Zona de cultura

Este recomandat sa se cultive in toate arealele de cultura destinate speciei triticale, dar mai eles pe soluri fertile din zonele de campie din sudul si vestul tarii, precum si din Transilvania.