Grau comun de toamna Voinic

Grau comun de toamna Voinic

Voinic este un grau de toamna creat prin hibridare sezuata, urmata de selectie individuala repetata anual din combinatie hibrida OTILIA/MIRANDA//OTILIA/02870G3-11. Voinic a realizat productii superioare soiurilor martor, in toate zonele de cultura ale graului din Romania.

Descriere

Caracteristici morfologice

  • Voinic are tufa plantei erecta in faza de infratire. Frunza steag are portul semierect dupa inflorit, frunzele sunt medii ca lungime si latime si nu sunt acoperite cu strat ceros.
  • Talia medie a plantei este de 85-100 cm, fiind de aceeasi talie ca a soiului martor Glosa
  • Spicul este de culoare alba, de densitate medie, aristat, de forma cilindrica, de lungime medie si cu pozitia seminutanta la maturitate.
  • Boabele sunt de marime medie, bine umplute, de forma alungita, culoarea rosie si au, in conditii normale de cultura, o masa a 1000 de boabe de 41-44 g si o masa hectolitrica de 79-82 km.hl.

Caracteristici fiziologice

  • Linie precoce (avand perioada de vegetatie asemananatoare cu a soiului martor Glosa), cu rezistenta buna la cadere, rezistenta buna la iernare, seceta si arsita.
  • Are un nivel bun de rezistenta la principalele boli foliare, este mijlociu de rezistent la fuzarioza spicului si se caracterizeaza printr-o rezistenta imbunatatita la incoltirea boabelor in spic.

Capacitatea de productie

Voinic este o linie cu potential ridicat de productie. In testarile multianuale a realizat productii medii superioare soiului Glosa, cu sporuri de 7-9%.

Calitatea de panificatie

Testarile pe microprobe de laborator au indicat ca linia Voinic are caracteristici bune de calitate, corespunzatoare cerintelor standardelor industriei de morarit si panificatie.