GRÂU COMUN DE TOAMNĂ MIRANDA

GRÂU COMUN DE TOAMNĂ MIRANDA

Soiul de grâu comun de toamnă MIRANDA a fost obţinut din combinaţia hibridă complexă ERYT26221/96869G1-//GLOSA prin selecţie individuală în urma homozigotării rapide prin sistemul Zea.

Descriere

Caracteristici morfologice

  • Soiul Miranda are tufa plantei semierectă, în faza de înfrăţire. Frunza steag are portul semiaplecat după înflorit. Frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros nu prea intens în a doua parte a perioadei de umplere a boabelor.
  • Talia medie a plantei este cuprinsă între 100 şi 110 cm, mai înaltă decât a soiurilor martor, Dropia şi Flamura 85, cu 5-10cm.
  • Spicul este mare, de culoare albă, semidens, aristat, de formă piramidală şi cu poziţie seminutantă la maturitate.
  • Boabele sunt de mărime medie, de formă alungită, de culoare roşie şi au, în condiţii normale de cultură, o masă a 1000 de boabe de 42-44 g şi o masă hectolitrică de 78-80 kg/hl.

Caracteristici fiziologice

  • Soi semiprecoce, înspică cu 1-2 zile mai târziu decât soiurile martor Dropia şi Flamura 85, cu rezistenţă bună la cădere şi iernare.
  • Este rezistentla făinare şi la rugina galbenă şi mijlociu de sensibil la rugina brună şi septorioză, fapt pentru care se recomandă, în tehnologia de cultură, aplicarea unui tratament foliar după faza de înspicat pentru protecţia împotriva acestor boli.
  • Are un nivel mijlociu de rezistenţă la fuzarioza spicului şi un nivel bun de rezistenţă la încolţirea în spic.

Capacitatea de productie

  • Testat, alături de soiurile martor, Dropia si Flamura 85, în reţeaua de staţiuni a INCDA Fundulea, în medie pe patru ani (2008-2011), dar şi în testările oficiale din reţeaua ISTIS, soiul Miranda s-a dovedit a avea un potenţial şi o stabilitate foarte ridicate ale producţiei de boabe, atât faţă de soiurile martor, cât şi comparativ cu soiurile recent înregistrate.
  • Sporurile medii de producţie, în diferite zone din ţară, au fost cuprinse între 10 şi 20% faţă de soiurile martor Dropia şi Flamura 85.

Calitatea

Testarile pe microprobe de laborator, la Fundulea şi la ISTIS, au indicat că soiul Miranda are caracteristici mijlocii de calitate, dar corespunzătoare cerinţelor standardelor industriei de morărit şi panificaţie.

Zona de cultura 

Soiul Miranda este recomandat pentru a se extinde în cultură în zonele de vest şi sud ale ţării, Dobrogea şi Moldova.